Pressmeddelande

Den senaste pressinformationen finns här

2022-10-01

Utställning av Jonas Beckman - Rågsvedsmotiv 

1 oktober till 14 november


Vi på Nya Rågsveds Folkets Hus är oerhört stolta över att kunna ställa ut Jonas Beckmans stämningsfulla tavlor med Rågsved som motiv.  Utställningen går att besöka när helst huset är öppet mellan 1 oktober till 14 november. 


Tavlorna har tidigare gått att se i Norrtälje konsthall. Nedanstående text är författad av Jimmy Gustafsson, intendent Norrtälje Konsthall.


____________________________________________________


I Jonas Beckmans målningar finns en direkt känsla av betraktande. Som åskådare av vardagens Rågsved står vi inför något som för många av oss känns bekant. Kanske beror det på att många av oss har ett förhållande till en plats som påminner om eller är likt Rågsved, Arkitekturen från efterkrigstiden fram till 1970-talets början gör sig påmind på många platser och städer runt om i Sverige. Vilket gör att motiven känns väldigt bekanta. Men det finns något mer i motiven. Vad kan det vara?

 

De olika motiven bär på en spänning i mötet mellan den byggda miljön och vardagen. Relationen mellan människa, byggnader och platser gör sig påmind. Snarare än att vara bilder av att någonting är på väg att hända antyder många av konstverken att någonting händer hela tiden, att allt är i rörelse. I höga hus och gångtunnlar, genom passagen i Rågsved Centrum eller bakom gardiner och persienner. Alldeles oavsett om vi förmår att se vad det är som sker eller inte. Även vid de av allt att döma stilla platserna är allt i konstant rörelse. I trevåningshuset visar några visar sin närvaro genom att lampan är tänd och i en av lägenheterna i niovåningshuset kanske vi skymtar en påslagen TV eller en människogestalt.

 

Över alla Jonas Beckmans målningar vilar en suggestiv, närmast filmisk stämning. Som om något snart ska hända. Här, i det som är så välbekant, på den anspråkslösa gångbanan mellan husen i bostadsområdet, ska något hända, eller så har någonting redan hänt. Men undran består; vad kan det vara? Som betraktare kan vi endast lämna resten av berättandet till oss själva.

 

Att titta in i Jonas Beckmans bildvärld är att göra sig till en betraktare av livet som utspelar sig utanför sitt eget. Det verkliga livet finns också där jag inte är. Den pågår och har fortgått länge. Vissa av motiven fungerar som samtidsdokumentation medan andra viskar om en tid som flytt oss förbi. Tidsaspekten är kanske sekundär i målningarna när vardagen pågår. En offentlig plats, ett bostadsområde är föränderligt över tid men minnena, historierna och känslan sitter kvar. 

 


2022-07-07


NRFH återstartar och nyanställer efter pandemin


Nya Rågsveds Folkets Hus (NRFH) har som många samlings- och möteslokaler genomgått en tuff period under pandemin. Vår verksamhetsidé bygger på att människor möts och utbyter idéer och erfarenheter. Precis det har vi inte kunnat erbjuda, eller endast i mycket begränsad utsträckning. Det har varit nödvändigt att begränsa verksamheten, men inte mindre tråkigt för det.


Vi är därför otroligt glada att vi kunnat öppna upp ordentligt igen. För att kunna möta det uppdämda behovet av möten och mänskligt utbyte kommer vi nu att modernisera vår organisation. Fokus ligger stenhårt på att utveckla NRFH som mötesplats för alla människor och verksamheter som bor och verkar i Söderort. Efter flera tuffa år med krishantering och delvis stängda dörrar har vi en del "back to basics" att klara av - men vi har gjort det förr och gör det igen med er hjälp. 


För att klara av detta genomför vi nu en rad nyanställningar. Det är spännande tjänster öppna för alla sökande. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet, engagemang och intresse - inte så mycket vid formella krav. Du kan läsa mer om tjänsterna och söka via Arbetsförmedlingens Platsbank. 


Förste vaktmästare / Teamledare

https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/26304671 


Konferensvärd / Vaktmästare, heltid

https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/26306011


Konferensvärd / Vaktmästare, deltid

https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/26306057 


Lokalvårdare

https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/26306098


Sök själv, och sprid gärna tjänsterna och uppmana andra att söka! 


Mer information;

Anton Jägare, ordförande Nya Rågsveds Folkets Hus, 079 - 348 65 84


Tillsammans ger vi drömmar kraft!


2018-05-08
Invigning av ny musikstudio i Rågsved 16 maj kl. 14.00


Nya Rågsveds Folkets Hus inviger en ny musikstudio och ett mentorsprogram för unga mellan 16-25 år tillsammans med Ametist Azordegan, musikjournalist, författare och DJ.


De som just nu deltar är unga musikintresserade killar och tjejer boende i Rågsved samt senare även nyanlända. Musikprojektet skiljer sig från gängse satsningar på musikstudios för ungdomar eftersom denna satsning är tänkt att bli en plantskola för nya artister med workshops i textförfattande och musikproduktion men också kring musikbranschen, upphovsrätt etc.


-Vi vill använda resurserna på bästa sätt för att skapa utsikter för de ungdomar i Rågsved som bäst förvaltar möjligheter. Därför skapar vi möjlighet för unga musiker i området, särskilt inom genren Hip-hop, till musikalisk utveckling, säger Ametist Azordegan som själv är bosatt i Rågsved.


-Vi är otroligt glada över samarbetet med Ametist och att Boverket tände på vår idé. Detta projekt ligger helt i linje med vår vision i Folkets Hus om att vi tillsammans kan ge drömmar kraft. Musikstudion och projektet är en naturlig fortsättning på historien om det musikaliska Rågsved. Först Punk och nu Hiphop, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus.


Ungdomarna är delaktiga i projektets alla faser som idé, utformning och genomförande. Här skapas inte bara musik utan även möten och möjligheter till nätverkande och kunskapsutbyten som generera framtidsmöjligheter och i sin tur inspirerar yngre.


Mer information;

Leif Rönngren, ordförande Nya Rågsveds Folkets Hus, 070-756 90 07


Tillsammans ger vi drömmar kraft!